Etusivu Hinnasto OmpeluPaikka? Tapahtumakalenteri Yhteystiedot

 

OmpeluPaikka?
Koneet ja laitteet
Anemona

Olen Vuokko Haljoki, vaatetusalan artesaani. Valmistuin Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksiköstä vuonna 2010. Ajatus ompelijan ammatista, yrittäjyydestä ja omasta pikku putiikista syntyi jo lapsuudessa. Valmistuttuani ensin sosionomiksi (AMK) päätin lähteä toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani. Koska kirpputorien koluaminen ja kierrätysmateriaaleista ompeleminen ovat kuuluneet harrastuksiini jo vuosia ja muutenkin ekologinen elämätapa on lähellä sydäntäni, oli luontevaa, että myös artesaaniopinnoissani keskityin kierrätys- ja korjausompeluun. Suoritin työharjoitteluni kestävän kehityksen ompelimoissa ja tein opinnäytetyöni kierrätysmateriaalien hyödyntämisestä vaatteiden valmistamisessa.

Käsityöläisyyden lisäksi oman yrityksen perustamiseen ovat ajaneet huoli tekstiili- ja vaateteollisuuden huonoista työoloista ja ympäristövaikutuksista sekä kertakäyttömuodin kasvattamista tekstiilijätevuorista. Halusin tehdä jotain hyvää ja konkreettista, jotain missä voisin hyödyntää ja jakaa kaikkea oppimaani. Kaipasin myös ympärilleni yhteisöä, jolla olisi samankaltaisia kiinnostuksen kohteita ja ajatuksia. Tunnelmallinen tila yritykselle sijaitsi jo valmiiksi omassa kotipihassa ja vuosien ajan olen kirpputoreja kierrellessä kerännyt sopivia huonekaluja ja käsityötarvikkeita. Löydettyäni idean ompelukahvilasta palaset alkoivat loksahdella kohdalleen ja kahden vuoden hautomisen jälkeen syntyi OmpeluPaikka.

Anemona on oma tuotemerkkini, joka syntyi halusta näyttää, että ekologinen vaate voi olla muutakin kuin hamppupaita tai retroverhoista ommeltu kukkamekko. Anemona-tuotteet ovat ajattomia, monin tavoin yhdisteltävissä ja leikkisiä pienine yksityiskohtineen. Vaatteiden ja asusteiden lisäksi sarjaan kuuluu myös pieniä sisustustuotteita. Anemona-nimi tulee omasta nimestäni ja vuokkojen tieteellisestä nimestä (esim. valkovuokko anemone nemorosa). Remade in Finland by Anemona -tuotteet valmistetaan pääasiassa kierrätysmateriaaleista. Koska materiaalia on saatavilla vain rajallinen määrä, tuotteet ovat uniikkeja yksittäiskappaleita tai pieniä sarjoja. Periaatteinani on käyttää mahdollisimman paljon materiaalia, jolla ei ole arvoa enää sellaisenaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi rikkinäisiä, muodista poistuneita ja vanhahtavia tai muuten käyttökelvottomia tuotteita. Materiaalien tulee myös olla laadukkaita ja kestäviä. Tuotteissa käytetään vain materiaaleja, jotka ovat turvallisia vaatetus- ja sisutuskäytössä. Tuotteita valmistetaan myös tilauksesta asiakkaan omista materiaaleista.